top of page
Tuz Yıkama Tesisi
prime-process-engineering-logo-en png.pn

Rafine Tuz Tesisleri

Tuz (NaCl) tabiatta deniz suyuyla çözünmüş olarak veya kayalarda bulunur. Deniz suyundan tuz, tuzla denen yerlerde çıkarılır. Asitteki hidrojenin yerini bir bazın almasından ileri gelen bileşime de «tuz» denir. Tuz bazdaki artı yüklü iyonla asitteki eksi yüklü iyondan meydana gelir. Asitle baz arasındaki tepkime nötrleşme tepkimesi olup bu esnada   tuz   ve   su   ortaya   çıkar.   Erimiş   tuz   veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.

Basit bir kimyasal bileşik olan Sodyum Klorür (NaCl) diğer adıyla Yemek tuzu yüz yıllardan beri insanlar için büyük önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özeliği de tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynaklarındandır ve ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.

Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Bugün dünyada tuzun 14.000 bilinen kullanım alanı vardır.

Tuz Yıkama Tesisleri

Kaynak olarak kullanılan ham tuz önce bir yıkama kazanında yıkanır. Kazana sıcak su verilir ve ham tuz içerisindeki çözünmeyen maddeler yıkama kazanının altında toplanır. Çözünenler yıkama kazanının üzerinden alınarak birikme havuzlarına gönderilir. Birikme havuzunda pompa ile alınan tuz çözeltisi vakum kazanlarına gönderilir. Bu kazanlardan tuz lapası elde edilir Elde edilen lapa santrifrüje giderek sudan arındırılır ve ardından kurutmaya giderek kurutulur. 

bottom of page